De sleutel voor succesvolle coalitieonderhandelingen ligt volgens mij bij 2 dingen. 1: Maximale inzet voor dat wat je het liefste wilt. En 2: Beseffen dat je het nooit voor iedereen goed kan doen. Als wij ons straks realiseren dat we alles hebben gegeven en eruit gehaald, is onze missie geslaagd. Dan ben ik retetrots!

Ingrid de Sain

Het allerbelangrijkste is dat de meeste inwoners van Noord-Holland hebben gestemd op de 4 partijen die nu aan tafel zitten: BBB, VVD, GroenLinks en PvdA. Hoe mooi zou het zijn als zij straks een coalitie vormen? De onderhandelingen gaan best goed. Iedereen luistert naar elkaar en laat elkaar uitpraten. Over en weer is er veel respect. We gunnen elkaar iets. Dat is een mooie basis om tot een akkoord te komen. Ik heb goede hoop dat we er voor de zomer uit zijn.

Door de tegenstellingen tussen de partijen is het natuurlijk ook spannend. Logisch. In het ‘gewone leven’ hebben mensen ook vaak andere meningen. Toch kun je meestal gewoon een gesprek met iemand voeren. Ik doe dat graag, want zo leer je elkaar beter begrijpen.

Eigenlijk is dat precies wat we aan de onderhandelingstafel doen. Niet alleen onderhandelen op punten, maar elkaar en elkaars standpunten leren begrijpen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, want iedereen is anders. Het is een beetje zoals met de liefde. Waar het voor de een ‘pats-boem’ meteen klip en klaar is, heeft de ander misschien wel een jaar nodig om te wennen.

We doen ons best om elkaars vertrouwen te winnen. We eten vaak samen en er is altijd ruimte voor guitige geintjes. Dat draagt bij aan het draagvlak. Aan de andere kant gaat het er óók om dat je eerlijk bent en op je strepen durft te staan. Dat je kunt zeggen: ‘dit is voor mijn partij zó belangrijk; dit wil ik gewoon’. En dan probeer je begrip te kweken. Het is belangrijk dat je elkaar daarin begrijpt. Uiteindelijk is dat hoe je tot een bevredigend compromis komt.

De feitelijke onderhandelingen nemen zo’n 2 dagen per week in beslag. Daarnaast is er tijd nodig om teksten samen te vatten, terug te lezen en te bespreken, en krijgen we veel uitleg. Bijvoorbeeld over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) of over financiën. Verder hadden we laatst overleg met de oppositie. Onderwerpen die daarin aan bod kwamen, zoals burgerparticipatie, kernenergie en woningbouw, nemen we ook mee aan de onderhandelingstafel.

Het is voor mij momenteel alleen BBB wat de klok slaat. Na de verkiezingsuitslag zat ik 2 dagen euforisch op een roze wolk, maar sindsdien ben ik 24/7 met de onderhandelingen bezig. Dat betekent ook thuis continu bellen, appen en mailen. Ik kom nog net toe aan mijn bedrijfsadministratie en ben al blij als ik de gasten van ons vakantiehuisje kan begroeten of hallo kan zeggen tegen mijn man. Onze laatste vakantie was vóór corona. Toen waren we – heel luxe – een weekje naar Gambia. Misschien lukt het deze herfst om weer eens weg te gaan. Maar eigenlijk wonen we op zo’n mooie plek dat we thuis meestal al een vakantiegevoel hebben.

Hoewel mijn leven compleet is veranderd, weet ik waarvoor ik het allemaal doe. BBB was in alle provincies de grootste en heeft geschiedenis geschreven! Mijn team en ik voelen ons bevoorrecht dat we daar onderdeel van zijn. En nu door, want ons werk is nog lang niet klaar!


Lees het originele artikel